Moscow Mule

 

Η ιστορία της Moscow Mule ξεκινά το 1939 όταν ο Ρώσος Rudolph Kunett, πούλησε το brandnameτης Smirnoff, στον επικεφαλής της εταιρείας  G.F. Heublein & Bros, JohnMartin. OJohn Martin χρησιμοποίησε τη Moscow Muleγια να διαφημίσει τη βότκα στα μπαρ των ΗΠΑ κι έτσι η βότκα έγινε η πλέον αναγνωρίσιμη και αποδεκτή, ανάμεσα στα λευκά ποτά, αντικαθιστώντας το τζιν.

Ο John Martin θεωρείται ότι είναι αυτός που εφηύρε τη Moscow Mule με έναν φίλο του, ονόματι Jack Morgan, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης μιας pub με το όνομα ‘CocknBull’, που βρισκόταν στην τοποθεσία του Hollywood. Το σήμα κατατεθέν του ‘CocknBull’, ήταν η μπύρα από ginger, την οποία την αποθήκευαν σε πήλινες στάμνες.

Ο Martin και ο Morgan ισχυρίστηκαν ότι μια στιγμή «εφευρετικής μεγαλοφυΐας», τους οδήγησε να συνδυάσουν τα αντίστοιχα προϊόντα. Πιο πιθανή ακόμα, είναι η ιστορία από το στόμα του Morgan, headbartender του Wes Price, ο οποίος υποστήριζε ότι το ποτό αυτό εμφανίστηκε κάποια στιγμή το 1941 σε μια προσπάθεια να ξεφορτωθούν εμπορεύματα τα οποία δεν πωλούνταν.

Έτσι λοιπόν, παρήγγειλαν ειδικές χάλκινες χαραγμένες κούπες και ο Martin  τα πλάσαρε στην αγορά, στα μπαρ όλης της χώρας. Αγόρασε την πρώτη Polaroid και ζήτησε από τους μπάρμεν να ποζάρουν με μια κούπα Moscow Mule κι ένα μπουκάλι Smirnoff vodka. Άφηνε ένα αντίγραφο της φωτογραφίας στο μπαρ και το δεύτερο αντίγραφο το έδινε στο διπλανό μπαρ για να τους δείξει ότι οι ανταγωνιστές τους πωλούσαν την καταπληκτική επινόηση τους. Μεταξύ του 1947 και του 1950, χάρη στην επινόηση τους οι πωλήσεις της Smirnoff vodka τριπλασιάστηκαν και σχεδόν διπλασιάστηκαν το 1951.

Πιο συγκεκριμένα το ποτό έγινε πολύ δημοφιλές στους κατοίκους του Hollywoodμέχρι το 1950. Τότε ήταν που κάποιοι σεναριογράφοι του Hollywood συνέδεσαν τη Smirnoff και τη Muscow Mule με τη Ρωσία. Υποθέτοντας λοιπόν ότι η Smirnoff ήταν ένα εισαγόμενο ποτό από τη Ρωσία, οργάνωσαν συνδικαλιστικά τους Bartenders της Νέας Υόρκης, ώστε να μποϊκοτάρουν τη Moscow Mule, οι οποίοι αρνούνταν να  σερβίρουν το ποτό αυτό στα αμερικάνικα μπαρ.

Η Smirnoff έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η βότκα της δεν είχε καμία σχέση με το Κομμουνιστικό κόμμα. Για να υποστηριχθεί αυτή η ιδέα, ο Walter Winchell το 1951 έγραψε: «Η MoscowMuleείναι προϊόν των ΗΠΑ, έτσι δεν είναι πολιτική στάση το να είσαι διψασμένος. Τρία ποτήρια είναι αρκετά, να σε κάνουν να θέλεις να πολεμήσεις τους φίλο-κομμουνιστές».

Δυστυχώς, η δημοσιότητα αυτού του ποτού, ξεθώριασε τη δεκαετία του 1960 με την εμφάνιση και την άνθιση της ντίσκο σκηνής. Τότε είναι που η εταιρεία Smirnoff μετονόμασε το ποτό, για την αγορά, σε “SmirnoffMule”. Οι πωλήσεις της Moscow Mule αναζωπυρώθηκαν πρόσφατα.