Fig ( ΣΎΚΟ )

Το σύκο είναι ο καρπός της συκιάς ενός δέντρου που ανήκει στην οικογένεια moraceae, η οποία έχει περισσότερα από 1500 είδη δέντρων και θάμνων. Είναι τόσο νόστιμο που ακόμη και οι ποιητές και οι φιλόσοφοι έχουν εξαπλώσει αρετές του.

Θρεπτικές ιδιότητες

Τα σύκα περιέχουν άφθονο νερό και είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη). Έτσι η θερμιδική τους αξία είναι υψηλή και δεν συνιστάτε η κατανάλωσή τους από άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα ή πάσχουν από διαβήτη. Ταυτόχρονα είναι  πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την όραση, την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των βλεννογόνων, των οστών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες τα κάνει ακατάλληλη τροφή για τα παιδιά, τους εφήβους, τους αθλητές, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων αθλητικών δραστηριοτήτων, οπότε χρειάζεται να αναπληρωθούν τα αποθέματα γλυκογόνου που έχουν εξαντληθεί  Θεωρούνται καθαρτικά φρούτα και είναι ιδιαίτερα κατάλληλη τροφή για τη δυσκοιλιότητα. 

Προέλευση και ποικιλίες

undefined
undefined

Η συκιά είναι ενδημικό φυτό της Μεσογείου και οι κύριες χώρες παραγωγής είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Ισραήλ. Καλλιεργείται επίσης στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία. Το σύκο από την αρχαιότητα αποτελούσε βασική τροφή σε όλους τους γνωστούς πολιτισμούς. Συλλογή σπόρων έχει βρεθεί στην πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, στο βιβλίο της Εξόδου αναφέρεται ως μέρος των καρπών της γης και είναι γνωστό ότι ήταν το αγαπημένο φρούτο του Πλάτωνα. Στην αγορά διατίθεται σε τρεις ποικιλίες, τη λευκή, την πράσινη και τη μαύρη ποικιλία.

 

Επιλογή και διατήρηση

Τα σύκα βρίσκονται στην αγορά τους μήνες του καλοκαιριού. Επειδή είναι ιδιαίτερα ευπαθή φρούτα πρέπει να καταναλώνονται το αργότερο σε διάστημα τριών ημερών από τη συλλογή τους. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα οι ρυτίδες και τα ανοίγματα του δέρματος είναι απόδειξη, ότι ο καρπός έχει φτάσει στο σημείο της ωρίμανσής του και είναι ο ιδανικός χρόνος για να καταναλωθεί. 

 

undefined   undefined