Star fruit (ΚΑΡΑΜΠΌΛΑ)

To starfruit είναι ένα πολύ δημοφιλές εξωτικό φρούτο γνωστό και ως «φρούτο αστέρι».Ο καρπός της καραμπόλας έχει κυλινδρικό σχήμα, που σχηματίζει 5 μυτερές γωνίες, κηρώδη φλούδα, είναι από κίτρινο έως πορτοκαλί. Όταν κόβεται σε φέτες μοιάζει με αστέρι. Ανήκει στην οικογένεια Oxalidaceasκαι ανάλογα με τη χώρα προέλευσής του, του  δίνεται κάθε φορά και διαφορετικό όνομα. Πρωτοεμφανίστηκε στη Μαλαισία, ανάμεσα στην Βόρεια Ασία και την στην Αυστραλία, αλλά πλέον καλλιέργειες αυτού συναντούμε και στην Αφρική, τη Βραζιλία, τις Δυτικές Ινδίες, την Κόστα Ρίκα και τη Βενεζουέλα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φρούτο, το οποίο χρησιμοποιείται πολύ συχνά και  στη διακόσμηση νόστιμων πιάτων και δροσερών κοκτέιλ.

Θρεπτικές ιδιότητες

Δεν είναι ιδιαίτερα γευστικό φρούτο, είναι όμως ζουμερό και δροσιστικό, ο χυμός του μοιάζει με χυμό σταφύλι.Συνήθως μπαίνει σε κοκτέιλ χυμών μαζί με μήλα, αχλάδια και εσπεριδοειδή. Κύριο συστατικό του συγκεκριμένου φρούτου είναι το νερό. Η περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος είναι πολύ μικρή κι έτσι η  θερμιδική του αξία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Περιέχει επίσης προβιταμίνη Α και βιταμίνη C. Η προβιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, την καλή όψη του δέρματος, των μαλλιών, των βλεννογόνων, των οστών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Cεμπλέκεται στο σχηματισμό του κολλαγόνου στον οργανισμό και βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, καθώς επίσης και την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις. Η βιταμίνη Α και Cλειτουργούν επίσης και ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη μείωση κινδύνου πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων  καρδιαγγειακών, εκφυλιστικών παθήσεων, ακόμη και στον καρκίνο.

Προέλευση και ποικιλίες

undefined

Η καραμπόλας είναι ντόπιος και τη δική φρούτα από την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Η καλλιέργειά του έχει εξαπλωθεί και σε άλλες τροπικές χώρες της Ασίας και της Αμερικής. Οι κυριότερες χώρες παραγωγής σήμερα είναι η Ταϊλάνδη, η Βραζιλία, η Κολομβία και τη Βολιβία.

undefined  

Carambola και bilimbín, δύο φρούτα όπως είναι οι μόνες δύο ποικιλίες που παράγονται από φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των Oxalidáceas.

Επιλογή και διατήρηση

Το starfruitμπορούμε να το βρούμε στις αγορές μας όλο το χρόνο. Για να βεβαιωθούμε ότι οι καρποί του είναι ώριμοι πρέπει να παρατηρήσουμε το χρώμα του. Όταν το χρώμα των καρπών είναι κίτρινο έως πορτοκαλί και οι άκρες τους προς τα μέσα τότε τα φρούτα είναι ώριμα. Είναι προτιμότερο να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος και μακριά από το φως του ήλιου. Αν βρείτε το φρούτο στην αγορά άγουρο ακόμη (πράσινο), αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου (20ο C)  μέχρι να κιτρινίσει.Ύστερα φυλάξτε το στο ψυγείο σε θερμοκρασία 5ο C.

.

 

Some description

Some description
Some description