Date Fruits (Χουρμάδες)

 Ο χουρμάς είναι ο καρπός της χουρμαδιάς, περίπου 4-8 ίντσες μακρύ και χρυσοκίτρινο όταν είναι ώριμα. Η σάρκα του, ήπια και γλυκιά, περιέχει επιμήκη κουκούτσι μέσα. Αυτό το φρούτο δεν υποβάλλεται σε μία διαδικασία ξήρανσης, αλλά ξηραίνονται στον ήλιο για το ίδιο δέντρο και στη συνέχεια συλλέγεται. Οι χουρμάδες είναι από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δεδομένης της ποικιλίας κατατάσσονται σε μαλακό, ημίξηρο και ξηρές ημερομηνίες.

Θρεπτικές ιδιότητες

Οι χουρμάδες αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, ασβεστίου και προβιταμίνης Α. ως αποξηραμένο φρούτο συνδυάζεται με δημητριακά πρωινού και είναι ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής. Η περιεκτικότητά του σε ζάχαρη και θερμίδες βοηθά ιδιαίτερα τους αθλητές και όσους καταβάλουν έντονη σωματική προσπάθεια. Η περιεκτικότητά του σε ίνες το κάνει πολύ αποτελεσματικό για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Στα αποξηραμένα φρούτα που είναι αφυδατωμένα όπως ο χουρμάς αφθονούν οι απλοί υδατάνθρακες όπως και ο σίδηρος τροφίμων. Έτσι η κατανάλωση του ενδείκνυται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας. Επιπλέον είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση καλίου. Γι’ αυτό συνιστάτε ιδιαίτερα σε εκείνους που λαμβάνουν διουρητικά.

.

Σύνθεση ανά 100 g βρώσιμου τμήματος  
Θερμίδες 227,1
Υδατάνθρακες (ζ) 57,1
Πρωτεΐνη (ζ) 2.8
Ινών (g) 6
Κάλιο (mg) 590
Σίδηρος (mg) 1.1
Μαγνησίου (Mg) 46
Ασβεστίου (mg) 52
Προβιταμίνη Α (mcg) 5.7
Βιταμίνη C (mg) 0
Νιασίνη (mg) 1.8
mcg = μικρογραμμάρια

.

Προέλευση και ποικιλίες

undefined

Ο χουρμάς είναι ο καρπός της χουρμαδιάς, που φυτρώνει σε υποτροπικές περιοχές και περιοχές της ερήμου, σε όλη τη Βόρεια Αφρική, της Αραβικές περιοχές, την Καλιφόρνια και τη Αυστραλία. Οι χουρμάδες φυτρώνουν σε συμπλέγματα πολλών δεκάδων στη κορυφή ψηλών δέντρων. Το χρώμα τους ξεκινάει από πράσινο και καθώς ωριμάζουν γίνεται γυαλιστερό καφέ. Οι χουρμάδες είναι από τα παλιότερα καλλιεργήσιμα φρούτα. Πιθανολογείται ότι οι Βαβυλώνιοι τα καλλιεργούσαν ίσως και πριν 8000 χρόνια. Κατά την αρχαιότητα η χουρμαδιά θεωρούνταν το δέντρο της ζωής. Ο χουρμάς μοιάζει με αποξηραμένο φρούτο αλλά δεν υποβάλλεται σε διαδικασία ξήρανσης. Τα φρούτα ξεραίνονται στον ήλιο από το ίδιο το δέντρο και στη συνέχεια συλλέγονται.  Το φρούτο στο στάδιο της ωρίμανσής του έχει χρυσοκίτρινο χρώμα και σάρκα ήπια και γλυκιά.

Επιλογή και διατήρηση

 undefined    

 

Τα αποξηραμένα φρούτα για να διατηρήσουν τη γεύση τους πρέπει να διατηρούν την υγρασία τους και να μην στεγνώνουν πάρα πολύ. Έτσι τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα μπουκάλια, ερμητικά κλεισμένα και τοποθετημένα σε δροσερό, ξηρό κα προστατευμένο από το φως χώρο.

Οι χουρμάδες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχουν περισσότερη φυσική ζάχαρη από κάθε άλλο φρούτο και σημαντική ποσότητα ινών και καλίου, καθώς και πολλές βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Έχουν περίπου 144 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.