Kiwi fruit (Ακτινίδιο)

Θρεπτικές ιδιότητες

Κύριο συστατικό του ακτινίδιου είναι το νερό. Η ποσότητα υδατανθράκων στο φρούτο είναι χαμηλή γι αυτό έχει χαμηλή θερμιδική αξία. Το kiwifruit περιέχει βιταμίνη C  διπλάσια σε ποσότητα από αυτήν που μπορούμε να βρούμε σε ένα πορτοκάλι. Περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φολικού οξέος. Είναι ακόμη πλούσιο σε μέταλλα, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και περιέχει φυτικές ίνες, διαλυτές και αδιάλυτες οι οποίες προσφέρουν ένα ισχυρό καθαρτικό αποτέλεσμα. Η βιταμίνη C εμπλέκεται στο σχηματισμό του κολλαγόνου των οστών και τον δοντιών. Το φολικό οξύ βοηθά στην παραγωγή ερυθρών και λευκών κυττάρων στο αίμα και στη σύνθεση και το σχηματισμό του ανοσοποιητικού συστήματος αντισωμάτων. Τέλος  το μαγνήσιο έχει σχέση με τη λειτουργία του εντέρου, των νευρών και των μυών. Η κατανάλωση του kiwifruit  βελτιώνει την δυσκοιλιότητα, βοηθά στη μείωση των ποσοστών της χοληστερόλης στο αίμα και είναι κατάλληλο για ασθενείς με διαβήτη. Τέλος ασκεί μια επίδραση κορεσμού, το οποίο ωφελεί τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα για να χάσουν βάρος.

Σύνθεση ανά 100 g βρώσιμου τμήματος  
Θερμίδες 54,2
Υδατάνθρακες (ζ) 12.1
Ινών (g) 1.5
Κάλιο (mg) 314
Μαγνησίου (Mg) 27
Προβιταμίνη Α (mcg) Τρία
Βιταμίνη C (mg) 94
Το φυλλικό οξύ (mcg) 29.3
mcg = μικρογραμμάρια

Προέλευση και ποικιλίες

undefined
undefined

Το kiwifruit είναι ένα εξωτικό φρούτο που προέρχεται από τους πρόποδες των Ιμαλαίων . Οι κυριότερες χώρες παραγωγής του είναι η Νέα Ζηλανδία, η Βραζιλία, η Ιταλία και η Χιλή. Μερικές από τις πιο γνωστές ποικιλίες είναι η Actinidiadelicoisa και η Kaquiara,η οποία παράγεται στην Ισπανία. Ο φλοιός του είναι καφέ και η σάρκα του έχει σμαραγδένιο πράσινο χρώμα με απίθανη γλυκόξινη γεύση.

Επιλογή και διατήρηση

Ακτινίδια μπορούμε να βρούμε στην αγορά από τον Οκτώβριο μέχρι και το Μάιο. Για να επιλέξετε το καλύτερο φρούτο πρέπει να προσέχετε να είναι άθικτο εξωτερικά και να μην είναι μαλακό διότι σ’ αυτήν την περίπτωση αλλοιώνεται η γεύση και το άρωμά του. Το μέγεθός του δεν επηρεάζει την ποιότητα του. Για την καλύτερη διατήρησή του πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος κα προστατευμένο σε σακούλα για να μην αφυδατώνεται. Ο χρόνος διατήρησης του είναι γύρω στις 15 ημέρες, ενώ μέσα στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και 1 μήνα.


Some descriptionSome description Some description