Kumquat (ΚΟΥΜΚΟΥΆΤ)

Το kumquat ή πορτοκάλι νάνος ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Αποτελείται από 20 περίπου είδη με εδώδιμους καρπούς.

Οι καρποί του ονομάζονται εσπερίδες και το ενδοκάρπιό τους σχηματίζεται από πολυάριθμα κυστίδια γεμάτα από χυμό. Είναι το μόνο εσπεριδοειδές του οποίου το δέρμα είναι βρώσιμο.

Θρεπτικές ιδιότητες

Το Κουμκουάτ είναι πλούσιο σε βιταμίνη  C, φλαβονοειδή, φολικό οξύ και μέταλλα όπως κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Η ενεργειακή αξία του είναι υψηλή, όπως και η αντιοξειδωτική του δράση. Περιέχει επίσης σημαντικές ποσότητές διαιτητικών ινών. Δεδομένης της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, βοηθά στην κάλυψη μέρους των καθημερινών αναγκών αυτής της βιταμίνης. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών και των εποχιακών αλλαγών. Επειδή αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, ενδείκνυται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας. Η σημαντική ποσότητα ινών του κουμκουάτ προάγει την εντερική διέλευση γι ‘αυτό, είναι πολύ χρήσιμο σε δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς η κατανάλωσή του δημιουργεί αίσθημα κορεσμού.

Προέλευση και ποικιλίες

undefined
undefined

Προέρχεται από την Ανατολική Ασία και καλλιεργείται κυρίως στην Ιαπωνία και την Κίνα. Η πιο διάσημη ποικιλία του, το οβάλ κουμκουάτ, καλλιεργείται στην Ευρώπη. 

Επιλογή και διατήρηση

Το κουμκουάτ είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο στις αγορές, καθώς οι βασικές χώρες παραγωγής απλώνονται σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη. Επιλέγουμε κουμκουάτ με λαμπερό δέρμα και σκληρό φλοιό, χωρίς κηλίδες και χτυπήματα. Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για 5-6 μέρες και στο ψυγείο περίπου τρεις εβδομάδες.

undefined     undefined