Mango (Μάνγκο)

 

Some description

 Το μάνγκο είναι ένα γλυκό και δροσιστικό φρούτο. Η καλλιέργειά του ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους. Πιστεύεται ότι είναι εγγενές στην βορειοδυτική Ινδία και τη Βόρεια Βιρμανία, στις πλαγιές των Ιμαλάιων και ενδεχομένως και στη Σρι Λάνκα. 

Θρεπτικές ιδιότητες

Η σύνθεση του μάνγκο είναι διαφορετική ανάλογα με την ποικιλία, αλλά όλες οι ποικιλίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Περιέχει σημαντική ποσότητα υδατανθράκων κι έτσι η θερμιδική του αξία είναι υψηλή. Το φρούτο αυτό είναι είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και προβιταμίνη Α και C. 200 γραμμάρια του πολτού του καλύπτουν τις ανάγκες ενός ατόμου γι αυτές τις βιταμίνες. Λαμβάνοντας υπόψη τις θρεπτικές ιδιότητές του, είναι κατάλληλο για το σύνολο του πληθυσμού και κυρίως για τα παιδιά και τους νέους, ενήλικες, αθλητές, έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες μητέρες και τους ηλικιωμένους. Το μαγνήσιο που περιέχει έχει άμεση σχέση με τη λειτουργία του εντέρου, των νεύρων και των μυών και έχει ήπια υπακτική δράση.

 

Σύνθεση ανά 100 g βρώσιμου τμήματος  
Θερμίδες 60,3
Υδατάνθρακες (ζ) 15.3
Ινών (g) 1.5
Κάλιο (mg) 190
Μαγνησίου (Mg) 18
Προβιταμίνη Α (mcg) 478
Βιταμίνη C (mg) 30
Το φυλλικό οξύ (mcg) 31
mcg = μικρογραμμάρια

Προέλευση και ποικιλίες

undefined

 

undefined

Σήμερα μπορούμε να βρούμε καλλιέργειες κυρίως στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Φλόριντα, στη Χαβάη, στο Μεξικό, στη Νότια Αφρική , στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στη Βραζιλία, στην Κούβα, στις Φιλιππίνες και τις Καναρίους Νήσους. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του μάνγκο ανάλογα τη χώρα προέλευσής του. Οι πιο γνωστές είναι η Mulgoba, όπου το  φρούτο είναι μεσαίου μεγέθους, οβάλ σχήματος ή στρογγυλό, μακρύ 9-12 cm και έχει πλάτος 7-9 cm, το χρώμα του είναι φωτεινό κίτρινο ή και κόκκινο μερικές φορές στην κορυφή και κατά μήκος του κορμού του. Ο φλοιός του είναι παχύς, και η σάρκα χωρίς ίνες, με ευχάριστο άρωμα και  γεύση, αλλά λίγο πικάντικο. Αυτή η ποικιλία  καλλιεργείται στη Φλόριντα, αλλά και στο Ισραήλ και τις Καναρίους Νήσους. Άλλες  γνωστές ποικιλίες είναι η Amini, η Pairi και Sansercha.

Επιλογή και διατήρηση

Μπορείτε να το βρείτε στην αγορά όλο το χρόνο, καθώς  παράγεται σε πολλές χώρες  σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ωστόσο, η εξαγωγή του δεν πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα, διότι είναι ένα πολύ ευαίσθητο φρούτο και παρουσιάζονται δυσκολίες στη μεταφορά του. Ως εκ τούτου, η καλύτερη εποχή για να τα απολαύσετε στη χώρα μας είναι ο χειμώνας.

Για να το διαλέξετε δώστε βάση στο χρώμα. Είναι σημαντικό το χρώμα του να ακτινοβολεί. Αν το αγοράσετε πράσινο σημαίνει ότι το φρούτο δεν είναι ώριμο ακόμη. Αν παρατηρήσετε μαύρες κηλίδες στο εξωτερικό του σημαίνει ότι είναι παραπάνω ώριμο. Ένα άγουρο μάνγκο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο σε θερμοκρασία 8ο C μέχρι και 27 ημέρες αλλά ένα ώριμο πρέπει να καταναλωθεί μέσα σε 5 ημέρες.

 

MANGO MARGARITA

Some description