Passion fruit (Φρούτο του πάθους)

Some description  Some description  Some description

Topassionfruit ή κοινώς «φρούτο του πάθους» ανήκει στην οικογένεια των pasifloraceas, και δίνει συνήθως βρώσιμους καρπούς. Τα «φρούτα του πάθους» έχουν ελαφρώς όξινη γεύση και είναι πολύ αρωματικά. Τα συναντάμε σε διάφορες ποικιλίες όπως το edulisflavicarpa-κίτρινο φρούτο του πάθους που μοιάζει με μούρο κι έχει γλυκόπικρη γεύση. Το edulissims-μωβ φρούτο του πάθους και το edulisligularis επίσης γνωστό ως γλυκό φρούτο του πάθους, πορτοκαλί, χρυσό ή κίτρινο-καφέ με μικρές λευκές κηλίδες. Το passionfruit είναι ένα εγγενές φρούτο της Κεντρικής Αμερικής. Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Βραζιλία και ακολουθούν η Κολομβία, η Βενεζουέλα, η Κένυα κ.α.

Θρεπτικές ιδιότητες

Το φρούτο έχει ως κύριο συστατικό το νερό και περιέχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων, προβιταμίνης Α, βιταμίνης C και μεταλλικών στοιχείων, κυρίως καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Το κάλιο είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ενδυνάμωση των μυών και του νευρικού συστήματος. Ο φώσφορος παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών και εμπλέκεται στο μεταβολισμό της ενέργειας. Το μαγνήσιο σχετίζεται με τη λειτουργία του εντέρου, των νεύρων και των μυών, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην ήπια εντερική καθαρτική δράση. Η υψηλή περιεκτικότητα του φρούτου σε φυτικές ίνες, προλαμβάνει ή βελτιώνει τη δυσκοιλιότητα, βοηθά στη μείωση των ποσοστών της χοληστερόλης στο αίμα και στον καλό έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε άτομα με διαβήτη. Η κατανάλωσή του δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, γι αυτό ενδείκνυται η κατανάλωσή του από άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα για χάσιμο βάρους.

Προέλευση και ποικιλίες

undefined

undefinedΕίναι ένα εγγενές φρούτων στην Κεντρική Αμερική. Η Βραζιλία είναι ίσως ο μεγαλύτερος παραγωγός, ακολουθούμενη από την Κολομβία, τη Βενεζουέλα και την Κεντρική Αμερική. Εμφανίζεται επίσης στην Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία. Η ευρωπαϊκή αγορά εκτός από τα είδη φρούτων, κίτρινο, πορφυρό και φρούτα του πάθους, λαμβάνει και μια ποικιλία υβριδικών. Βραζιλία παράγει τις ακόλουθες ποικιλίες: Ouropretano, Muico, Peroba, Pintado και hawaina. Αυστραλία έχει αναπτύξει ανθεκτικών υβριδίων, μεταξύ άλλων, Redland Τριγωνικό. 

Επιλογή και διατήρηση

      Some description

Τα φρούτα είναι διαθέσιμα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, αν και η καλύτερη σεζόν είναι το χειμώνα. Αν στην επιφάνεια του φρούτου εμφανιστούν ζάρες τα φρούτα πρέπει να τρώγονται σύντομα. Τα ώριμα φρούτα μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο για μια εβδομάδα. Μπορούμε όμως να τα διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση για μήνες καταψύχοντάς τα σε ολόκληρα κομμάτια.