Physalis (φυσαλίδα)

Some description

Η κοινή capulina alquejenjeείναι ένα από τα φρούτα της οικογένειας που ανήκει στο γένος Physalis. Η οικογένεια περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό είδη μερικά από τα οποία δεν είναι βρώσιμα αλλά χρησιμοποιούνται για διακοσμητικούς σκοπούς. Η capulina είναι γνωστή και ως κίτρινο alquenjenjeή Κέιπ φραγκοστάφυλο. Προέρχεται από τις θερμές περιοχές της νότιας Αμερικής και ήρθε στη Ευρώπη μετά την ανακάλυψη του νέου κόσμου. Σήμερα καλλιεργείται στη Νότια Αφρική την Κολομβία, το Περού και την Ισπανία.

Θρεπτικές ιδιότητες

Το κύριο συστατικό του κοινού alquenjenje είναι το νερό. Περιέχει επίσης σημαντική ποσότητα υδατανθράκων, αλλά η περιεκτικότητα του σε λίπος είναι πολύ χαμηλή. Έτσι η θερμιδική του αξία δεν είναι υψηλή. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και Cσε προβιταμίνη Α ή Β καροτένιο, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την όραση, την καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των βλεννογόνων, των οστών και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Cεμπλέκεται στο σχηματισμό του κολλαγόνου, των οστών και των δοντιών. Ενισχύει τα ερυθρά κύτταρα του αίματος και βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.  Το φυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα και χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Είχε παρατηρηθεί ότι τόσο το φυτό όσο και οι καρποί του είχαν αντιπυρετική, αντιβηχική αλλά και αντιφλογιστική δράση. Έτσι χρησιμοποιούσαν τα φρέσκα φύλλα στη θεραπεία των φλεγμονών του δέρματος και στην παρασκευή αλοιφής για το έκζεμα, ενώ τα αποξηραμένα μέρη ενάντια στα συμπτώματα ρευματισμών και αρθρίτιδας. Σήμερα  η χρήση του είναι περιορισμένη μόνο στην ομοιοπαθητική.

 

Ιδιότητες για την υγεία

Είναι ένα γλυκό, δροσιστικό και εύκολο να τρώνε φρούτα, πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το οποίο είναι ο λόγος που προτείνεται η χρήση του, λαμβάνοντας υπόψη τις θρεπτικές του ιδιότητες, το σύνολο του πληθυσμού: τα παιδιά και τους νέους, ενήλικες, αθλητές, έγκυες γυναίκες ή θηλάζουσες μητέρες και οι ηλικιωμένοι.

Για τη συμβολή του προβιταμίνη Α αποτελεί το κατάλληλο φρούτο για όσους έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανεπάρκειες βιταμινών: ποιος πρέπει να πραγματοποιήσει μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και ως εκ τούτου, με λίγη βιταμίνη Α ή για τους ανθρώπους των οποίων οι διατροφικές ανάγκες Οι αυξημένες.Μερικές από αυτές τις καταστάσεις είναι: περιόδους ανάπτυξης, της κύησης και του θηλασμού. Ομοίως, η ταμπάκο, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, το άγχος και τις καταστάσεις ανοσοανεπάρκειας, έντονης φυσικής δραστηριότητας, τον καρκίνο και το AIDS, και χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους μειώνει τη χρήση και την παραγωγή δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών. Βιταμίνη Α και βιταμίνη C έχουν αντιοξειδωτική και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, εκφυλιστικές και ακόμη και καρκίνο.

Για τη συμβολή του κιτρικού οξέος και απολυμαντική δράση alcalinizadora ούρων, η χρήση του μειώνει επίσης τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά ορισμένων (κυρίως οι ενώσεις των αλάτων ουρικού οξέος) και είναι ευεργετικό εάν υπερουριχαιμία ή ουρική αρθρίτιδα ( διευκολύνει την απομάκρυνση της περίσσειας του ουρικού οξέος).

Πηκτίνη συμβολή σας δίνει καθαρτικές ιδιότητες, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλο για περιπτώσεις όπως η δυσκοιλιότητα.

Τέλος, με τη σύνθεσή της, έχει ένα ήπιο διουρητικό και τονωτικό αποτέλεσμα, έτσι ώστε η κατανάλωσή του συνιστάται στην περίπτωση της κατακράτησης υγρών και η κυστίτιδα (λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος).

Προέλευση και ποικιλίες

undefined

Η alquejenje είναι ένα εγγενές φρούτο σε θερμές περιοχές της Νότιας Αμερικής. Εισήχθη στην Ευρώπη από την ανακάλυψη της Αμερικής, όπου υπάρχουν περίπου 45 είδη. Μέχρι τα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα, το φυτό χρησιμοποιείται και εκτιμάται για διακοσμητικούς σκοπούς. Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στη Νότια Αφρική, την Κολομβία, το Περού και την Ισπανία, στην επαρχία της Huelva.

undefined

Ο πιο αξιοσημείωτες ποικιλίες capulina:

*Goldenberry: χρυσό και γλυκιά γεύση.

 *Alquejenje κίτρινο νάνο, αρχικά από τη Βόρεια Αμερική. Ο καρπός είναι σαν ένα κίτρινο, στρογγυλό μούρο, 1,9 εκατοστά σε διάμετρο με γλυκιά αλλά ελαφρώς όξινη γεύση. Το ζουμί χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον βρασμένο σε ζωμούς, σάλτσες και κονσέρβες. 

* Tomatillo: αρχικά από το Μεξικό, καλλιεργείται επίσης και σε άλλες περιοχές. Είναι ένα μεγάλο φρούτο μωβ και καλύπτετε με ένα κιτρινωπό χρώμα του δέρματος.Είναι πολύ κολλώδες και άγευστο ώστε να καταναλωθεί φρέσκο, γι 'αυτό χρησιμοποιείται στην παρασκευή σαλτσών και γλυκά του κουταλιού.

Επιλογή και διατήρηση

Η καλύτερη στιγμή για να αγοράσετε αυτό το φρούτο είναι από το τέλος του καλοκαιριού έως το τέλος του φθινοπώρου, καθώς  οι καρποί ωριμάζουν από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο. Επιλέγουμε φρούτα με ομοιόμορφο χρώμα, χωρίς χτυπήματα και σημάδια. Πωλούνται συνήθως τυλιγμένα σε μεμβράνη, γι’ αυτό ελέγχουμε την ωριμότητα του φρούτου αφαιρώντας την. Διατηρούνται στο ψυγείο όχι χαμηλότερη των  4ο C.

 

undefined