Pineapple (Ανανάς)

Ο Ανανάς ανήκει στην οικογένεια Bromeliaceae που περιλαμβάνει 1.400 είδη φυτών, κυρίως ποώδη, αειθαλή, με εντυπωσιακά λουλούδια. Προέρχεται από τη Νότιο Αμερική και συγκεκριμένα από τη Βραζιλία.

Θρεπτικές ιδιότητες

Το φρούτο του ανανά είναι γλυκό, γευστικό και ζουμερό. Περιέχει το ένζυμο βρομελίνη, που είναι παρόμοιο με τα πεπτικά ένζυμα, που βοηθούν στην πέψη των πρωτεϊνών. Έτσι ο ανανάς είναι το ιδανικό φρούτο για εύκολη πέψη ή ως συστατικό στις σαλάτες για να προετοιμάσει το στομάχι. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο συνιστάται η κατανάλωσή του σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή νόσο των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς. Επίσης σε άτομα με διαβήτη λόγω του υψηλού γλυκαιμικού του δείκτη. Η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες το κάνει απαραίτητο συμπλήρωμα στις δίαιτες απώλειας βάρους.

Σύνθεση ανά 100 g βρώσιμου τμήματος  
Θερμίδες 46
Υδατάνθρακες (ζ) 11,5
Ινών (g) 1.2
Κάλιο (mg) 250
Μαγνησίου (Mg) 14
Ιώδιο (mcg) 30
Βιταμίνη C (mg) 20
Το φυλλικό οξύ (mcg) 11
mcg = μικρογραμμάρια

Προέλευση και ποικιλίες

undefined

Ανανάς προέρχεται από τη Νότια Αμερική, και συγκεκριμένα η Βραζιλία. Αυτό είναι όπου βρήκαν τα ισπανικά και πορτογαλικά πλοία στις πρώτες αποικίες. Ο καρπός του φυτού είναι γνωστός ως Ananas. Στα Πορτογαλικά συνεχίζει να διατηρεί το αρχικό όνομα για τους αυτόχθονες "εξαιρετικό φρούτο".

undefinedΕίναι γνωστές τρεις βοτανικές ποικιλίες: η sativus (χωρίς κουκούτσια), η comosus (με σπόρους για καλλιέργεια) και lusidus (χωρίς αγκάθια). Παράγεται στις ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Ταϋλάνδη, Φιλιππίνες, Κόστα Ρίκα, Μεξικό. Στη Νότιο Αφρική καλλιεργείται μια μοναδική ποικιλία, ο ανανάς μωρό, ένας πολύ αρωματικός ανανάς νάνος.

Επιλογή και διατήρηση

Ανανά μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου αφού η καλλιέργειά του ευδοκιμεί σε πολύ διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Είναι ώριμος όταν οι άκρες των βράκτιων αλλάζουν από πράσινο σε πορτοκαλί. Είναι πολύ ευάλωτος στις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Δεν φυλάσσεται ποτέ στο ψυγείο γιατί αλλοιώνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 7ο C. Διατηρείται όμως αρκετές μέρες σε δροσερό και ξηρό μέρος. Αν κοπεί και δεν καταναλωθεί ολόκληρος πρέπει να τυλιχθεί σε μεμβράνη και να καταναλωθεί το συντομότερο δυνατόν γιατί χάνει τους χυμούς του και στεγνώνει.   



Some description