Pitahaya (Dragon Fruit)

Το Dragonfruit είναι ένα από τα φυτά της Cactaceae, μια οικογένεια με περισσότερα από 600 είδη φυτών γνωστών ως κάκτοι, που παράγουν κολλώδη ουσία, οργανικά οξέα και γλυκοζίτες. Τα φρούτα έχουν κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και η φλούδα τους μοιάζει με το δέρμα του δράκου. Γι’ αυτό και ονομάζονται και dragon fruit.

Θρεπτικές ιδιότητες

Η pitahaya θεωρείται από τις σημαντικότερες τροφές αφού είναι πλούσια σε βιταμίνες C, Β1, Β2, Β3. Η κατανάλωσή της βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου των τροφίμων, ενώ παράλληλα βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Το φρούτο έχει πολύ χαμηλή θερμιδική αξία  επειδή δεν περιέχει υδατάνθρακες. Hυψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Cτο καθιστά  κατάλληλο για άτομα με αυξημένες διατροφικές ανάγκες όπως νέοι, αθλητές, έγκυοι και θηλάζουσες μητέρες, ηλικιωμένοι. Οι αντιοξειδωτικές  ουσίες που περιέχει βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.    

 

Προέλευση και ποικιλίες

undefined
undefined

Το pitahaya ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ​​από τους Ισπανούς κατακτητές στο Μεξικό, την Κολομβία, την Κεντρική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες, ο οποίος της έδωσε το όνομα "pitaya" που σημαίνει φολιδωτό φρούτο. Η κίτρινη ποικιλία καλλιεργείται σε υψηλές τροπικές περιοχές (Κολομβία, Βολιβία, Ισημερινός, Περού, Βενεζουέλα και γενικά σε όλη την Κεντρική ζώνη) και κόκκινο, στο Μεξικό, Νικαράγουα και το Βιετνάμ, μεταξύ άλλων. Η κύρια παραγωγή των ερυθρών pitahaya στο Βιετνάμ είναι η ανατολική ακτή από Να Τρανγκ στο βόρειο τμήμα της πόλης του Χο Τσι Μινχ στο νότο. Εξαγωγές φρούτων κόκκινος δράκος από το Βιετνάμ είναι προσανατολισμένες κυρίως προς τις αγορές του Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν, αλλά εξάγονται και στις ευρωπαϊκές αγορές.

 

Επιλογή και διατήρηση 

Η κίτρινη ποικιλία είναι διαθέσιμη στις αγορές μας από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο και από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο. Η κόκκινη ποικιλία είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Ο καρπός της κίτρινης ποικιλίας θεωρείται ώριμος όταν το δέρμα του φρούτου γίνεται κίτρινο, ενώ ο καρπός της κόκκινης ποικιλίας όταν τα βράκτια κιτρινίζουν. Πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και ξηρό χώρο, χωρίς άμεση επαφή με το φως του ήλιου και μακρυά από πηγές θερμότητας. Πρέπει να μένει λίγη ώρα εκτός ψυγείου πριν το σερβίρισμα.

 

undefined