Pomegranate (Ρόδι)

Η Γρανάδα είναι καρπός ενός δέντρου που ονομάζεται Ροδιά. Η ροδιά ανήκει στην οικογένεια των punicaceas, που περιλαμβάνει θάμνους, χαμηλά δέντρα, αλλά και δέντρα που φτάνουν τα 4 μέτρα ύψος. Ο καρπός τους είναι στρογγυλός με παχύ δέρμα, κόκκινου ή βυσσινή χρώματος, που περιέχει ζαρωμένους, ρουμπινή σπόρους. Στην Ανατολή θεωρείται σύμβολο του έρωτα και της γονιμότητας.

Θρεπτικές ιδιότητες

Το ρόδι είναι φρούτο πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Το κύριο συστατικό του είναι το νερό. Περιέχει ορυκτό κάλιο, κιτρικό οξύ και τανίνες. Οι τανίνες είναι ουσίες με στυπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν ιδιαίτερα στη φλεγμονή του εντερικού βλεννογόνου και είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία της διάρροιας. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση του ροδιού ενδείκνυται για λοιμώδη διάρροια, κράμπες του εντέρου και αδύναμο στομάχι. Το κιτρικό οξύ ευνοεί την αποβολή του ουρικού οξέως και των αλάτων του μέσα από τα ούρα. Έτσι η κατανάλωση ροδιού είναι κατάλληλη στην περίπτωση της ουρικής αρθρίτιδας. Το κόκκινο χρώμα των κόκκων του ροδιού οφείλεται σε φυτικές χρωστικές που λέγονται φλαβονοειδή και έχουν έντονη αντιοξειδωτική και αντισηπτική δράση. 

Σύνθεση ανά 100 g βρώσιμου τμήματος  
Θερμίδες 31,8
Υδατάνθρακες (ζ) 7,5
Ινών (g) 0,2
Κάλιο (mg) 275
Μαγνησίου (Mg) 3
Provitamina Α (mcg) 3,5
Vitamina C (mg) 5,7
Ασβεστίου (mg) 8
mcg = μικρογραμμάρια

Προέλευση και ποικιλίες

undefined

Είναι γνωστό ότι το ρόδι καλλιεργείται από την αρχαιότητα, επειδή έχουν βρει αποδείξεις για κατανάλωση αυτού του φρούτου σε αιγυπτιακούς τάφους 2.500 χρόνια πριν από την χριστιανική εποχή. 

Πιστεύεται ότι έφτασε στη Μεσόγειο από τους Καρχηδόνιους. Η καλλιέργειά του εκτίνεται από την ανατολική Ευρώπη μέχρι και τα Ιμαλάια. Η Ισπανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο.

Τρέχουσα επιφάνεια του ροδιού στην Ισπανία υπερβαίνει τα 2.500 στρέμματα, που παράγουν σχεδόν 20.000 τόνους. Οι ποικιλίες που παράγονται στην Ισπανία, ειδικά στην Ανδαλουσία και την Εγγύς Ανατολή περιοχή είναι: Κόκκος Έλτσε, τα οποία ωριμάζουν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και Mollar Xativa ή Mollar Βαλένθια πρώτη συλλογή, με τις τιμές του γενικά υψηλότερες πωλήσεις λόγω έλλειψης του προϊόντος κατά την στιγμή της συλλογής.

Επιλογή και διατήρηση

 

undefined      undefined

 

Τα ρόδια αρχίζουν να εμφανίζονται στην αγορά στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά η καλύτερή τους εποχή είναι αργά το φθινόπωρο, όταν ο καρπός προσφέρει τους κόκκους του σε όλη την πληρότητα τους, και διαρκεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Τα φρούτα πρέπει να συλλέγονται πριν ωριμάσουν εντελώς, γιατί διαφορετικά σκάνε και ανοίγουν. Επιλέγουμε φρούτα χωρίς ρωγμές και ζάρες στο φλοιό. Είναι πολύ σημαντικό το δέρμα να είναι σκληρό και λείο με λαμπερό χρώμα. Διατηρούνται σε καλή κατάσταση για αρκετές μέρες όταν φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν δεν καταναλώνονται άμεσα είναι προτιμότερο να τα κρατήσουμε στο ψυγείο, παρατείνοντας τη ζωή τους για 3 εβδομάδες.