Rambutans

Το Rambutan και λίτσι είναι ένα φρούτο που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λίτσι, την οικογένεια Sapindaceae. Η οικογένεια  αποτελείται από περισσότερα από 1.000 είδη δένδρων και θάμνων και συναντώνται σε θερμές περιοχές σε όλο τον κόσμο. Στην πραγματικότητα, η εμφάνισή τους είναι επίσης γνωστή ως « τριχωτό Litchi ». Είναι ένα γλυκό φρούτο, πολύ εύγευστο του οποίου η γεύση θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αυτήν του σταφυλιού.

Θρεπτικές ιδιότητες

Το κύριο συστατικό αυτού του εξωτικού φρούτου είναι το νερό. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες γι αυτό το λόγο η θερμιδική του αξία είναι υψηλή. Όσον αφορά τις άλλες θρεπτικές ουσίες οι οποίες περιέχονται στο φρούτο αυτό, ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά  βιταμίνης C, ενώ περιέχει και μικρότερες ποσότητες υδροδιαλυτών βιταμινών Β, συμπεριλαμβανομένου και του φολικού οξέος. Αφθονεί σε κάλιο και μαγνήσιο και περιέχει επίσης και φυτικές ίνες οι οποίες βελτιώνουν την εντερική διέλευση. Επειδή η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές, τα rambutan ενδείκνυται σε περιπτώσεις σιδηροπενικής αναιμίας.

Eπειδή είναι πλούσια σε κάλιο, είναι επίσης  κατάλληλα για άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή νόσο των αιμοφόρων αγγείων και της καρδιάς αφού μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Προέλευση και ποικιλίες

undefined
undefined

Είναι επίσης γνωστό στην Κεντρική Αμερική ως "κινέζικο κορόιδο". Η αρχική του προέλευση είναι από την Μαλαισία, και σήμερα καλλιεργείται σε ορισμένες περιοχές της Ινδίας, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, την Κόστα Ρίκα, το Εκουαδόρ και την Αυστραλία. Οι πιο εμπορευματοποιημένες ποικιλίες είναι οι: Matjan, Seelengkeng και η Konto.

Πώς να επιλέξετε και να κρατήσει

 undefined  

 

Το Rambutan μπορεί να αγοραστεί όλο το χρόνο. Θα πρέπει να απορρίπτετε αυτά που έχουν καταστραφεί εξωτερικά ή είναι μουχλιασμένα. Αν τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου ασυσκεύαστα, ξεραίνονται γρήγορα και χαλάνε. Ο καλύτερος τρόπος διατήρησής τους είναι να φυλάσσονται μέσα σε πλαστικές σακούλες σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κρατήσουν μέχρι και 1 μήνα. Στο ψυγείο φυλάσσονται μέσα σε πλαστική μεμβράνη για να προστατεύονται από το πάγωμα και μπορούν να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση για μήνες.